How to 'Kill Your Darlings' når du skriver. Råd fra en manuskriptforfatter.
- Victoria Klostermann
- 24. feb.
- 2 min læsning
Du kender det helt sikkert. Du skriver og skriver. Du er kreativ, det er sjovt, og du har særligt én scene, du er mega stolt af. Men så snart du begynder at få feedback fra andre, kigger de uforstående på dig.
"Jamen, det giver jo slet ikke mening."
Av i hjertekuglen.
Og hvad gør man så.
Er det måske på tide at overveje hvorvidt man skal 'kill your darling'?
Sara Dhimitri giver her sine bedste bud på hvordan man kan gå til sit manus med mindsettet om at skille sig af med de ting i teksten, der ikke gavner historien, og hvordan man spotter om en 'darling' er god for historien.
“Jeg tror langt hen af vejen handler det meget om selvindsigt og ego, og det kan være så svært at indse.
Typisk føler jeg, at man godt selv ved, hvad der er en darling, og hvilken der burde fyres, men hvis du har svært ved at slette det, så lad nogle forskellige mennesker se/læse værket, og lad dem vurdere, hvad de ville fjerne - lur mig om det ikke netop er den darling du selv har tænkt på.” - Sara Dhimitri
Der kan også være forskel på hvornår noget er en 'darling' alt efter hvilken faglig baggrund man kommer fra i sit skriveri.
“Jeg oplever ofte at det er de steder, hvor jeg tænker ‘årh det kommer til at se HERRE godt ud’ eller ‘fuck det bliver sjovt at spille’, fordi jeg jo også er skuespiller, men det er jo mere egoet end det er historien.
Der er ikke noget godt universelt råd til at dræbe ens darlings. Men gem den version, hvor din darling er med, og så arbejd videre uden den. Når værket er helt færdigt, har du glemt den darling alligevel.” Sara Dhimitri
Har du et godt tip til hvordan du forholder dig ærlig over for hvornår noget er blevet 'darlings'?

Comments